Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.
Erkenningsreglementering blijft verouderde knoeiboel

Erkenningsreglementering blijft verouderde knoeiboel

Gepost 2017/01/11

In feite is deze reglementering overbodig. Gelijk welke aanbestedende overheid met iets of wat kennis van de wetgeving overheidsopdrachten kan een betere, actuelere en snellere toetsing doen van de bekwaamheid van de aannemers dan het clubje dat daar in Brussel regelmatig en totaal on-efficiënt over "vergadert". Zo wachten we al zes maanden op een advies dat in feite zeer éénvoudig is, en dat in een lopende gunningsprocedure! Het advies komt om het éénvoudig te zeggen “ de commissie niet goed uit”, omdat men dan de niet conformiteit met de richtlijn moet toegeven … en dat potje wil men gedekt houden.

 

De wet van 1991  houdende regeling van de erkenning van aannemers van werken en haar besluiten zijn hopeloos verouderd en niet conform de richtlijnen, En ook de recente wijzigingsbepalingen via het artikel 68 in de wet op de concessies hebben daar geen vooruitgang gebracht.

 

Zelfs Italië heeft een beter erkenningssysteem. Trouwens hoe noordelijker in de Europese Unie des te minder je dergelijke systemen vindt! Toeval?

Maar zelfs in Italië gebeurt de beoordeling door onafhankelijke organisaties en niet zoals in dit landje in een clubje waar de helft van de leden vertegenwoordigers zijn van de beroepsorganisaties, die klaarblijkelijk veel tijd nodig hebben om dossiers te behandelen die voortkomen van entiteiten die niet behoren tot hun eigen leden of paritair comité.

 

De erkenningsreglementering moet degelijk en naadloos ingepast worden in de kwalitatieve selectie van de overheidsopdrachten, met alle consequenties die dat met zich meebrengt en die schijnt men nog altijd niet te kennen of willen kennen.

 

De erkenningsvoorwaarde beperken tot een loutere uitvoeringsvoorwaarde lijkt ons onpraktisch.

 

Kan men het systeem niet in dit landje op orde krijgen: daarmee bedoelen we een efficiënte actuele en relevante beoordeling van de bekwaamheid leveren zonder veel kosten voor de aannemers en dat binnen een strikte termijn, conform de Europese regels, (waar men zo graag mee zwaait, maar die men nog steeds niet toepast):  Afschaffen die boel  …. Dan eindelijk weer een wetgevingsdraak minder waarover aankopers hun hoofd moeten breken. 

Delen